Momogunology Forum

This site ( MOMOGUN FORUM) is for forum lovers eager to discuss anything positive on Momogun Ethnic and its people. Share with us on anything especially related to Momogun people positively.
 
IndeksPortalCalendarGalleryFAQPencarianAnggotaGroupPendaftaranLogin
Top posters
bushido
 
randagan
 
Admin
 
myki
 
Enuvung
 
paraivagas
 
nikhmedia
 
bon
 
Ferr
 
Randavi
 
Latest topics
Affiliates
free forum
Facebook
Follow us on Twitter
Momogunology Links

MOMOGUNOLOGY GROUP  

Momogunology Centre

Momogunology Blog

Randagan Extra Blog

The Rungus Times

Resipi Momogun

Momogun Chat Room


TAMU ONLINE TOKOU
Momogun Trade Union

 

MOMOGUN SANDAD
Rungus Education
Sabah's Last Frontier
Rungus People Blogspot

Sahabat Felda Forum
Mikakambai Forum

 

SABAH FORUM

I love Sabah Forum

Sabah Forumotion

Nunuk Ragang Forum

Sabah Forum

Kadazandusun Forum

 

NEWSLINK

New Sabah Times
Sabah Daily Express
The Borneo Post Online
Malaysia Kini
Berita Harian
Utusan Melayu

User Yang Sedang Online
Total 0 user online :: 0 Terdaftar, 0 Tersembunyi dan 0 Tamu :: 1 Bot

Tidak ada

User online terbanyak adalah 51 pada 14/11/2009, 8:28 pm
< class="" height="25"> Pencarian
 


 Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Perkenalkan diri.. jom
22/9/2008, 1:15 am by Admin
testing post

Comments: 60
Tulun kimaragang mantad KUS
24/6/2009, 4:49 pm by rumputt
Pertama sekali menorimakasi oku sid tuan admin sbb menuduk do lalan kumaa siti. Ong aso ih kesalaaan nah aeingin oku dot mogom-ogom poh siti...kaakalu ong waro poh tongo kuukupi hihihi!!! Very Happy

Comments: 2
Kakitangan Rasmi Momogunology Research Centre [MRC]
2/1/2009, 9:34 pm by bushido
Kepada pembaca yang terhornat,

Di sini pihak pengurusan Momogunology mengumumkan bahawa rakan rasmi dan tetap Momogunology baru 1 orang iaitu seperti senarai di bawah:

1. Ie. Randagan

Tugas-tugas tobpinai Randagan ialah dalam bidang:
- Kesusasteraan Kodori Momogun dan di bantu oleh saya
sendiri Ie. Bushido
- Kayu dan Herba Momogun


PERHATIAN:

kepada sesiapa yang berminat bergabung …

[ Full reading ]
Comments: 6
Sebuah seruan dari pendiri Momogunology
1/1/2009, 6:38 pm by bushido
Para pembaca yang terhormat,


Hari ini saya hendak meminta Anda untuk mendukung Momogunology dengan pelbagai sejarah lisan, boros momogun, tuturan, usuran, bvahul dan apa saja bentuk kesusasteraan momogun rungus.

Mungkin ini kedengarannya aneh mengapa Momogunology perlukan semua itu?

untuk pengetahuan anda, Momogunology ialah salah satu-satunya projek web paling populer dan paling banyak …


[ Full reading ]
Comments: 3
Kopivosian Tadau Kinosinaan
3/1/2009, 4:54 pm by bushido
Saya ingin ucapkan Happy Birthday kumaa tobpinai Randagan.

ndak lama lagi tu... 1 hari lagi sampai sudah tadau kinosinaan.

Comments: 5
Momogun Pitas
11/1/2009, 8:42 pm by pinsan
Bah mari lah bah kenal2 sama saya..orang momogun dari pitas juga bah ni.

Oh ya kpd tuan admin, saya ada meleetakan nama forum tuan di website saya seperti di signature saya tu.

Comments: 3
kopivosian rumikot kumaa momogun sandad
18/10/2008, 8:46 pm by Admin
kopivosian kumaa ahli momogun sandad...

selamat bergabung...

Comments: 3
Di sebalik kehidupan ini...
23/11/2008, 11:37 am by Admin
Saya masih ingat masa saya kecil. Keluarga saya besar dengan adik-beradik yang ramai. Makanan harian kami jarang sekali makan daging setiap hari sayur (pelbagai jenis sayur yg tiada dijual di pasar kerana terdiri daripada sayur tradisional yang hanya dapat diperolehi di hutan sahaja).

Dari pada rebung buluh sehinggalah kepada tivak polod, tomborua yang pahit, betik, jantung pisang dan …


[ Full reading ]
Comments: 5

Share | 
 

 Apa maksud di sebalik username anda?

Go down 
PengirimMessage
bushido
Pinsan Haring


Jumlah posting : 415
Location : Kudat - KL
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Apa maksud di sebalik username anda?   8/11/2008, 12:31 am

Nickname saya adalah berasal dari bahasa kita sendiri iaitu
"kiobvus-isido" dan saya ringkaskan bushido, yang membawa makna dalam bahasa Momogun iaitu "Dia
yang mempunyai identiti".

Kiobvus adalah membawa makna "memiliki
pengenalan diri, atau mempunyai kesinambungan nafas kehidupan" dan
Isido adalah membawa makna "dirinya sendiri atau dia".. yang merujuk
kepada "dirinya".

"Obvus atau bvus" dalam bahasa Momogun merujuk kepada adanya
"nafas, atau hembusan kehidupan..atau kesinambungan nafas hidup atau
kadang-kadang sering di tafsir oleh orang tua2 sebagai "lebih nyawa".
Sebagai keringkasannya maka saya pinjam bahasa Jepun dengan sebutan
"Bushido" tetapi pengertiannya dalam bahasa rungus iaitu "kiobvus-i"

"Kiobvus-i" bunyinya kiobvusi membawa makna "tetap ada kesinambungan nafas hidup"..

untuk kalian semua bolehlah share di sini....
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://www.momogun.page.tl
randagan
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 201
Location : Lahad Datu-Kudat
Registration date : 29.09.08

PostSubyek: Re: Apa maksud di sebalik username anda?   8/11/2008, 8:37 am

Username saya dalam forum ini ialah Randagan. Randagan dalam bahasa melayu ialah lembing yang hebat, mata lembing dan tangkainya hebat, berukiran dan sebagainya. Saya guna nickname ini kerana randagan ini pada masa dahulu digunakan untuk memburu haiwan (magasu) dan ketika berperang (miazou), randagan turut digunakan. Terjemahannya pada zaman ini ialah, oleh kerana kegiatan memburu sudah tidak lg releven dengan menggunakan randagan dan dalam peperanganpun sudah menggunakan senjata cangggih, maka si pengguna nama ini harus berperanan seperti memburu juga...memburu kemajuan, memburu ilmu, memburu peluang dsb. Dan dalam masa yg tertentu, sekiranya ada komplikasi pentadbiran negeri/negara yg kelihatan meminggirkan bangsa kita...kita perjuangkan (miazou) dalam versi yang lebih tepat yakni legastimate dsb...kita memang tidak boleh mengelak dari bersuara sehingga kita dilihat spt ada penentangan..ini normal bagi saya, yg penting..tanpa kekerasan, tanpa pertumpahan darah, tanpa kekerasan (intifadah)...hanya ini pesan ku mambang....
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://sahabat.forummotion.com/
paraivagas
Pinsan Haring


Jumlah posting : 54
Age : 37
Location : KK
Registration date : 24.09.08

PostSubyek: Re: Apa maksud di sebalik username anda?   9/11/2008, 2:32 pm

sy pun mahu kungsi la apa maksud username sy ni. hihi sy guna username di forum ni sbgi paraivagas... hihi

sbb sy guna paraivagas... sbb sy ni dr keluarga petani yg menanam padi. lagi pun kaum kimaragan byk menusahakan padi sejak dulu kala.

skrg sy mimang nda ada la tanam padi tapi nama paraivagas ni melambangkan kekuatan sy dlm perjalanan hidup sy

siapa pun org di dunia ni tatap dorg mkn nasi ba... hihi jadi sy mahu jadi org yg hebat...

sy mahu jadi fx trader yg hebat spt parai di sawah padi. Very Happy
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Enuvung
Pinsan Haring


Jumlah posting : 75
Registration date : 16.10.08

PostSubyek: Re: Apa maksud di sebalik username anda?   18/12/2008, 4:10 pm

haha.. username saya ni semua orang taulah... Enuvung is Puteri dalam bahasa rungus...

Ini menunjukkan saya adalah perempuan dalam forum ini... hahaha..
pengertian puteri yang sebenar adalah seseorang yang berjiwa rakyat tidak mengira darjat dan keturunan.. Enuvung dalam rungus juga merupakan pelindung dan penyelamat kepada bangsanya. Enuvung ini juga merupakan seorang jelitawan yang punyai keajaiban bak kilat yang kunjung tiba bila pergi dan berlalu.. hem.. sukar bah mau dijangka kan!!.. hahaha kuran no mah banal ong randavi kakasan..

enuvung manisa
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
randagan
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 201
Location : Lahad Datu-Kudat
Registration date : 29.09.08

PostSubyek: Re: Apa maksud di sebalik username anda?   20/12/2008, 11:36 pm

Ong randavi ko banal2 dino mitobilang2 ko sid lingkogung...sumindatu no sitid pomogunan...mad apakai mang iti user name oi??
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://sahabat.forummotion.com/
Enuvung
Pinsan Haring


Jumlah posting : 75
Registration date : 16.10.08

PostSubyek: Re: Apa maksud di sebalik username anda?   22/12/2008, 10:39 am

saya tidak paham maksud kau randagang... cuba kau kasi jelas sejelas-jelasnya..hehe
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Sponsored content




PostSubyek: Re: Apa maksud di sebalik username anda?   

Kembali Ke Atas Go down
 
Apa maksud di sebalik username anda?
Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
Momogunology Forum  :: Momogunology Lobby :: Momogun Language-
Navigasi: